пʼятницю, 15 травня 2009 р.

Щоб пам'ятали. В Запоріжжі зрештою розповіли правду про космонавта Нелюбова

Запорожці взялися реабілітувати свого земляка - космонавта Григорія Нелюбова, дублера Юрія Гагаріна. Полетіти на орбіту йому було не призначене: перешкодило неблагозвучне прізвище й сумнівна репутація опісля таємничих обставин усунення з загону космонавтів. Щоб виправдати пілота, місцеві краєзнавці самотужки досліджували білі плями радянської космонавтики й навіть видали за власні кошти книжку про земляка.

Запорожець Григорій Нелюбов був серед трійці можливих кандидатів на перший історичний політ людини в космос. Навіть встиг записати звернення до народу.

Але замість космосу Нелюбов зненацька вилітає з загону космонавтів. Публікації центральних газет, які опорочили льотчика, остаточно поклали хрест на мрії Григорія побачити землю з космосу.

Володимир Нелюбов, брат льотчика-космонавта:

- Коли мама це прочитала, були образи, сльози. Мама знала свого сина. Його всі любили, а брудна публікація була, що він спився, не виконував свої обов'язки, випадково збитий поїздом, загинув під колісьми... Типу що це лайдак був, а не людина.

Уже за кілька років поширилися чутки про те, що нібито космонавт-пияк покінчив із собою. Хоча в родичів є підозри, що його таємно вбили. В день 75-річчя знеславленого земляка місцеві бізнесмени-краєзнавці принесли на його могилу нещодавно видану книгу, яка зрештою реабілітує Григорія. Кілька років підряд вони збирали свідчення його друзів-космонавтів. Вони одностайні: зуб на запорожця гострив один з начальників Центру підготовки космонавтів. За фатальним збігом обставин, саме тоді Нелюбов втрапив у халепу: в привокзальній кав‘ярні посварився з військовим патрулем - захищаючи від арешту друзів, які були напідпитку.

Олег Варяник, краєзнавець:

- Він звернув увагу, що за столом сиділи два його товариші з загону космонавтів - Анікеєв та Фєлатьєв. І в них така суперечка: «У тебе силоньки є?» - «Силоньки є». - «Давай-но спробуємо». І почали чисто по-чоловічі тиснути один одному руки. І вони випадково упустили сільничку - сільничка полетіла. І буфетниця - а хто в нас буфетниця: або якась горлопанка, або не від світу цього - почала на них репетувати. Трьох, як кажуть, затримують по п'яні. Рапорту даний був хід, але кого тільки ми не запитували - все це було незаслужено. Була, так би мовити, замовлена порка.

Але в космосі Нелюбов таки побував. Точніше, його фотографія, яку друзі-космонавти таємно взяли з собою на міжнародну космічну станцію. Відтепер, завдяки книзі, українці довідаються правду про капітана авіації Нелюбова. А в Запоріжжі планують назвати його ім'ям одну з вулиць.


Олена Геращенко, Артем Деженков,
Запоріжжя, програма «Вікна», СТБ

На фото Я.Голованова - Григорій Нелюбов

Немає коментарів: