пʼятницю, 9 травня 2008 р.

NASA висадить астронавтів на астероїд

В наступному місяці працівники двох центрів NASA – Космічного центру ім. Джонсона та Дослідного центру ім. Еймса – опублікують працю, в якій буде запропоновано відправити пілотовану місію до астероїда 2000 SG344, повідомляє британська газета The Guardian.
В 2000 році вважалося, що 2000 SG344 в 2030 році можу зіштовхнутися із Землею, при чому ймовірність цього достатньо висока: 1 до 500. Наступні спостереження, одначе, показали, що реальна небезпека значно нижча і, хоча астероїд буде неодноразово наближуватися до Землі, зіткнення не очікується.
Діаметр 2000 SG344 складає близько 40 м, маса, за даними програми NASA з дослідження навколоземних об‘єктів – близько 70 тисяч тонн. The Guardian наводить іншу оцінку – близько мільйона тон.
За даними газети, інженери запропонують відправити корабель «Оріон», який має прийти на зміну шаттлам, в подорож до астероїда й назад – загальною тривалістю від трьох до шести місяців. Двійко астронавтів проведуть на поверхні астероїда тиждень-два.
В праці (один з авторів – Роб Лендіс, інженер в Центрі імені Джонсона), яка буде опублікована в часопису Acta Astronautica, стверджується, що експедиція дозволить дослідити історію Сонячної системи, а також методи захисту від потенційно небезпечних астероїдів. Окрім того, експедиція може стати «репетицією» пілотованих місій до Місяця та Марсу. Будуть перевірені психологічні наслідки тривалих місій, можливі проблеми роботи у відкритому космосі. Астронавти зможуть перевірити методи перетворення на питну воду, придатного для дихання кисню і, можливо, водню для дозаправлення рушіїв, речовини з підповерхненої криги.
Корабель передбачається відправити до 2000 SG344, коли той в черговий раз наблизиться до Землі. Оскільки гравітація астероїду дуже мала, «Оріон» має самостійно прикріпитися до нього – можливо, за допомогою спеціальних якорів. Швидкість руху астероїда складає близько 45 тисяч кілометрів на годину, тому технічно це завдання достатньо складне.

Немає коментарів: