суботу, 24 травня 2008 р.

Поети і всі-всі-всі на Меркурії

Міжнародна астрономічна спілка (МАС) затвердила нові назви на мапі Меркурія. Об‘єкти були сфотографовані камерами міжпланетного зонду MESSENGER під час нещодавнього його прольоту повз цієї, найближчої до Сонця, планети.
Водночас МАС виробила «критерії», згідно з якими відтепер надаватимуться назви на Меркурії. Наприклад, гори, пагорби та узвишшя отримуватимуть назви кораблів, на яких були здійснені найвизначніші морські подорожі на Землі. Одна з вершин вже отримала назву Beagle на честь корабля Чарльза Дарвіна.
А ось кратерам на Меркурії надаватимуться імена на честь художників, письменників, фотографів та інших людей мистецтва. От деякі з вже затверджених назв:
- кратер Apollodorus (названий на честь грецького архітектора Аполлодоруса з Дамаску, що жив в ІІ ст. до н.е.);
- кратер Atget (названий на честь Юджина арго, французького фотографа);
- кратер Eminescu (названий на честь румунського поета Михала Емінеску);
- кратер Neruda (названий на честь чілійського поета, лауреата Нобелівської премії з літератури Пабло Неруди).
Члени МАС сподіваються, що опісля наступного прольоту зонда повз Меркурія в 2009-му році список об‘єктів на поверхні планети, що мають власні назви, значно розшириться. Сподіваємося, що колись там знайдеться місце і для українських топонімів. Уявляєте: Кратер Бу-Ба-Бу :))) А якщо серйозно, то чому б не кратер Shevchenko? До того ж, розжарений близьким Сонцем краєвид для цього підходить. Адже ще Євген Маланюк писав, що Шевченко менш за все «кобзар Тарас», а «скорше – бунт буйних майбутніх рас, / Полум‘я, на котрім тьма розтала, / Вибух крови, що зарокотала / Карою за довгу ніч образ».
Тобто, не ображай українських митців, МАС :)

Немає коментарів: