понеділок, 23 червня 2008 р.

На Юпітері нарощується міць процесів незрозумілої природи

В атмосфері Юпітера сформувалося вже третє за рахунком утворення загадкової природи – так звана Червона Пляма.
Отримані дослідницькою групою під керівництвом професора Каліфорнійського університету в Берклі Імке де Патера (Imke de Pater) дані свідчать про те, що активність процесів незрозумілої природи в атмосфері Юпітера нарощується, а самі плями або викликані ними процеси є джерелами, що випромінюють енергію в космічний простір.
Велика Червона Пляма на Юпітері добре помітна навіть в малі телескопи і спостерігається науковцями вже впродовж більш, ніж трьох з половиною століть. Це свідчить про відносну стабільність утворень такого роду. Одначе з початком нового тисячоліття в атмосфері планети-гіганта стали відбуватися незвичайні речі.
В 2005 році одне з «білих» утворень, відомих з 1930-х років, змінило свій колір на чітко виражений червонуватий, ставши прецедентом такого роду в історії сучасної науки. Пляма, яка тримала назву Малої Червоної Плями, існує й досі.
В 2008 році була зареєстрована поява на Юпітері чергової, вже третьої за рахунком плями червоного кольору, яка отримала позначення 2008 Oval 2.
За думкою вчених, про наростаючу інтенсивність процесів, що відбуваються на Юпітері, свідчать також зміни характеру хмарного покрову навколо Великої Червоної Плями – воно стає все більш турбулентним.
За думкою фахівця в царині гідродинаміки, професора Каліфорнійського університету в Берклі Філіпа Маркуса (Philip S. Marcus), результати нових спостережень Юпітера підтверджують модель, згідно якій температура атмосфери планети-гіганта змінюється приблизно на 10 градусів Цельсія, стаючи вищою в екваторіальних областях і нижчою – в районі Південного полюсу планети.
Це істотно змінить характер «метеорологічних» процесів на планеті, одначе як їхня природа, так і форми та масштаби можливих змін як і раніше залишаються незрозумілими, пише R&D.CNews.ru.

«Новини космонавтики»,

2 червня 2008 р.

Немає коментарів: