пʼятницю, 29 лютого 2008 р.

Станьте хрещеним батьком нового орбітального телескопу!

Ви хотіли б вигадати ім’я наступного космічного телескопу? Це ваш шанс! Агенція НАСА звертається до широкої громадськості всього світу з проханням запропонувати нову назву для Гамма-променевого великомасштабного космічного телескопа (Gamma-ray Large Area Space Telescope), інакше відомого як GLAST, перед тим, як він буде запущений в середині 2008-го року.
Місія телескопу GLAST полягає в дослідженні найбільш бурхливих подій та екзотичних об‘єктів у Всесвіті – від сплесків гамма-випромінювання до чорних дірок, і не лише.
«Ми чекаємо пропозицій, які можуть відобразити хвилюючу суть місії телескопу GLAST і привернути увагу до гамма-астрономії високих енергій, - каже Алан Штерн (Alan Stern), заступник керівника з питань науки Головного управління НАСА в Вашингтоні, округ Колумбія. – Ми сподіваємось, що комусь вигадати назву, що легко запам‘ятовується й легко вимовляється, і яка зможе зробити самий супутник та його місію темою розмов за обіденним столом та під час шкільних дискусій».
Основні наукові завдання телескопу складаються в наступному:
- дослідити найекстремальніші феномени у Всесвіті, до яких природа заклала енергію, що не має аналогів на Землі;
- здійснити пошук ознак, що свідчать про нові закони фізики, а також допомагають зрозуміти, що лежить в основі загадкової темної речовини;
- досягти розуміння того що чорні дірки розганяють неосяжні потоки матерії практично до швидкості світла;
- розкрити таємниці колосальних за потужністю спалахів, відомих як гамма-сплески;
- дати відповіді на питання про спалахи на сонці, про пульсари та походження космічного випромінювання.
Нова назва для місії може бути запропонована у формі акроніма, одначе це не є вимогою. Якщо буде запропоновано назвати телескоп на честь якогось вченого, то це мають бути лише вчені минулого чиї імена не були використані раніше для інших місій агентства НАСА. Будуть розглянуті усі пропозиції. Кінечний термін прийому варіантів – 31 березня 2008 року.
Учасники мають також роз‘яснити, чому вони вважають свій варіант назви найбільш вдалим (роз‘яснення не має перевищувати 25 слів). Неодноразове надання пропозицій вітається. Свій варіант назви місії Ви можете запропоновувати на сайті: http://glast.sonoma.edu/glastname

Той, хто залишить свій варіант у вічку пропозицій «Дайте ім’я цьому супутнику!», зможе скористатися можливістю отримати свій «Сертифікат участі» зворотнім листом електронною поштою. Учасники конкурсу також зможуть отримати прес-реліз НАСА, в якому буде оголошена нова назва місії. Очікується, що прес-реліз вийде приблизно за 2 місяці опісля запуску супутника.

NASA -

Немає коментарів: